Impact of the implementation of fair trade certification in a firm from the sonoran table grape system
DOI:
https://doi.org/10.22320/hem.v18i1.3655Keywords:
fair trade, premium, certifications, table grapeAbstract
The objective of this paper is to describe the impact of the implementation of the fair trade certification and the premium received by the certification in a company of the Sonoran table grape system for farmworkers, their families and communities. Information was collected from one Fair Trade USA certified company. It was found that the implementation of this certification generates a psitive impact on the regional development for both the place of production and in the places of origin of farmworkers, through social projects from the premium, bonuses and profits for firms.
References
Andersen, M., y Pazderka, C. (2003). ¿Es la certificación algo para mí? Una guía práctica sobre por qué, cómo y con quién certificar productos agrícolas para la
exportación. San José.
Contreras-Valenzuela, A. C., Preciado-Rodríguez, J. M., Báez-Sañudo, R., Robles-Parra, J. M., Taddei-Bringas, C., & Velderrain Benitez, R. A. (2018). Certificaciones
agrícolas como conducta estratégica del sistema vid de mesa sonorense. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 19(1).
Fair Trade Campaigns (2018). Recuperado de: <a href="https://fairtradecampaigns.org/about/faq/" target="_blank">https://fairtradecampaigns.org/about/faq/</a>
Fair Trade International (2017). Recuperado de: <a href="https://www.fairtrade.net/es/aboutfairtrade/what-is-fairtrade.html" target="_blank">https://www.fairtrade.net/es/aboutfairtrade/what-is-fairtrade.html</a>
Fair Trade USA (2017). Recuperado de <a href="https://www.fairtradecertified.org/" target="_blank">https://www.fairtradecertified.org/</a>
FAO. (2007). Private Standards in the United States and European Union Markets for Fruit and Vegetables: Implications for Developing Countries. Food and
Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
Flores, G. (2008). Condicionantes de la competitividad del sistema vid de mesa en Sonora: una visión de los actores. Universidad de Sonora.
Fresh Plaza. (2017). México: Sonora estima 20 millones de cajas de uva de mesa. Recuperado de: <a href="http://www.freshplaza.es/article/98783/México-Sonora-estima-20-millones-de-cajas-de-uva-de-mesa" target="_blank">http://www.freshplaza.es/article/98783/México-Sonora-estima-20-millones-de-cajas-de-uva-de-mesa</a>
Montaño Silva, K. y Preciado Rodriguez, J. M. (2017), La productividad del trabajo en la producción de uva de mesa sonorense, Transitare, Revista de turismo, economía y negocios, Vol. 3, Julio-Diciembre, ISSN: 2395-9835, (pp. 58-82), Universidad Autónoma de Oaxaca, Oaxaca, México.
Rojas Rangel, T. de J. (2017). Migración rural jornalera en México: la circularidad de la pobreza. Iberofórum. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana. Año XII, No. 23, Enero-Junio de 2017, ISSN: 2007-0675, (pp 1-35), Ciudad de México, México.
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2015). Recuperado de: <a href="http://www.siap.sagarpa.gob.mx/" target="_blank">http://www.siap.sagarpa.gob.mx/</a>
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2017). Recuperado de: <a href="http://www.siap.sagarpa.gob.mx/" target="_blank">http://www.siap.sagarpa.gob.mx/</a>
exportación. San José.
Contreras-Valenzuela, A. C., Preciado-Rodríguez, J. M., Báez-Sañudo, R., Robles-Parra, J. M., Taddei-Bringas, C., & Velderrain Benitez, R. A. (2018). Certificaciones
agrícolas como conducta estratégica del sistema vid de mesa sonorense. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 19(1).
Fair Trade Campaigns (2018). Recuperado de: <a href="https://fairtradecampaigns.org/about/faq/" target="_blank">https://fairtradecampaigns.org/about/faq/</a>
Fair Trade International (2017). Recuperado de: <a href="https://www.fairtrade.net/es/aboutfairtrade/what-is-fairtrade.html" target="_blank">https://www.fairtrade.net/es/aboutfairtrade/what-is-fairtrade.html</a>
Fair Trade USA (2017). Recuperado de <a href="https://www.fairtradecertified.org/" target="_blank">https://www.fairtradecertified.org/</a>
FAO. (2007). Private Standards in the United States and European Union Markets for Fruit and Vegetables: Implications for Developing Countries. Food and
Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
Flores, G. (2008). Condicionantes de la competitividad del sistema vid de mesa en Sonora: una visión de los actores. Universidad de Sonora.
Fresh Plaza. (2017). México: Sonora estima 20 millones de cajas de uva de mesa. Recuperado de: <a href="http://www.freshplaza.es/article/98783/México-Sonora-estima-20-millones-de-cajas-de-uva-de-mesa" target="_blank">http://www.freshplaza.es/article/98783/México-Sonora-estima-20-millones-de-cajas-de-uva-de-mesa</a>
Montaño Silva, K. y Preciado Rodriguez, J. M. (2017), La productividad del trabajo en la producción de uva de mesa sonorense, Transitare, Revista de turismo, economía y negocios, Vol. 3, Julio-Diciembre, ISSN: 2395-9835, (pp. 58-82), Universidad Autónoma de Oaxaca, Oaxaca, México.
Rojas Rangel, T. de J. (2017). Migración rural jornalera en México: la circularidad de la pobreza. Iberofórum. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana. Año XII, No. 23, Enero-Junio de 2017, ISSN: 2007-0675, (pp 1-35), Ciudad de México, México.
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2015). Recuperado de: <a href="http://www.siap.sagarpa.gob.mx/" target="_blank">http://www.siap.sagarpa.gob.mx/</a>
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2017). Recuperado de: <a href="http://www.siap.sagarpa.gob.mx/" target="_blank">http://www.siap.sagarpa.gob.mx/</a>
Downloads
Published
2019-05-31
Issue
Section
Artículos de Investigación
