Impact of the implementation of fair trade certification in a firm from the sonoran table grape system

Authors

  • Ana Carolina Contreras Valenzuela Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.
  • Juan Martín Preciado Rodríguez Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.
  • Reginaldo Báez Sañudo Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.
  • Ricardo Alberto Velderrain Benitez Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.

DOI:

https://doi.org/10.22320/hem.v18i1.3655

Keywords:

fair trade, premium, certifications, table grape

Abstract

The objective of this paper is to describe the impact of the implementation of the fair trade certification and the premium received by the certification in a company of the Sonoran table grape system for farmworkers, their families and communities. Information was collected from one Fair Trade USA certified company. It was found that the implementation of this certification generates a psitive impact on the regional development for both the place of production and in the places of origin of farmworkers, through social projects from the premium, bonuses and profits for firms.

Author Biographies

Ana Carolina Contreras Valenzuela, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.

Estudiante de Doctorado
Coordinación de Desarrollo Regional Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.
(CIAD) Carretera a La Victoria km 0.6, Hermosillo, Sonora, México, C.P. 83304

Juan Martín Preciado Rodríguez, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.

Investigador Asociado “C”, Dpto. de Economía
Coordinación de Desarrollo Regional Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.
(CIAD) Carretera a La Victoria km 0.6, Hermosillo, Sonora, México, C.P. 83304

Reginaldo Báez Sañudo, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.

Investigador Titular "D"
Coordinación de Ciencias Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C. (CIAD) Carretera
a La Victoria km 0.6, Hermosillo, Sonora, México, C.P. 83304

Ricardo Alberto Velderrain Benitez, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.

Estudiante de Doctorado
Coordinación de Desarrollo Regional Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C.
(CIAD) Carretera a La Victoria km 0.6, Hermosillo, Sonora, México, C.P. 83304

References

Andersen, M., y Pazderka, C. (2003). ¿Es la certificación algo para mí? Una guía práctica sobre por qué, cómo y con quién certificar productos agrícolas para la
exportación. San José.

Contreras-Valenzuela, A. C., Preciado-Rodríguez, J. M., Báez-Sañudo, R., Robles-Parra, J. M., Taddei-Bringas, C., & Velderrain Benitez, R. A. (2018). Certificaciones
agrícolas como conducta estratégica del sistema vid de mesa sonorense. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 19(1).

Fair Trade Campaigns (2018). Recuperado de: <a href="https://fairtradecampaigns.org/about/faq/" target="_blank">https://fairtradecampaigns.org/about/faq/</a>

Fair Trade International (2017). Recuperado de: <a href="https://www.fairtrade.net/es/aboutfairtrade/what-is-fairtrade.html" target="_blank">https://www.fairtrade.net/es/aboutfairtrade/what-is-fairtrade.html</a>

Fair Trade USA (2017). Recuperado de <a href="https://www.fairtradecertified.org/" target="_blank">https://www.fairtradecertified.org/</a>

FAO. (2007). Private Standards in the United States and European Union Markets for Fruit and Vegetables: Implications for Developing Countries. Food and
Agriculture Organization of the United Nations, Rome.

Flores, G. (2008). Condicionantes de la competitividad del sistema vid de mesa en Sonora: una visión de los actores. Universidad de Sonora.

Fresh Plaza. (2017). México: Sonora estima 20 millones de cajas de uva de mesa. Recuperado de: <a href="http://www.freshplaza.es/article/98783/México-Sonora-estima-20-millones-de-cajas-de-uva-de-mesa" target="_blank">http://www.freshplaza.es/article/98783/México-Sonora-estima-20-millones-de-cajas-de-uva-de-mesa</a>

Montaño Silva, K. y Preciado Rodriguez, J. M. (2017), La productividad del trabajo en la producción de uva de mesa sonorense, Transitare, Revista de turismo, economía y negocios, Vol. 3, Julio-Diciembre, ISSN: 2395-9835, (pp. 58-82), Universidad Autónoma de Oaxaca, Oaxaca, México.

Rojas Rangel, T. de J. (2017). Migración rural jornalera en México: la circularidad de la pobreza. Iberofórum. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana. Año XII, No. 23, Enero-Junio de 2017, ISSN: 2007-0675, (pp 1-35), Ciudad de México, México.

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2015). Recuperado de: <a href="http://www.siap.sagarpa.gob.mx/" target="_blank">http://www.siap.sagarpa.gob.mx/</a>

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2017). Recuperado de: <a href="http://www.siap.sagarpa.gob.mx/" target="_blank">http://www.siap.sagarpa.gob.mx/</a>

Published

2019-05-31

Issue

Section

Artículos de Investigación