The paradigm of the Agrourbano project: agriculture defended from the city

Authors

  • Carolina Yacamán-Ochoa Grupo de investigación Paisaje y Territorio en España y América Latina del departamento de Geografía de la Universidad Autónoma de Madrid, (PAYTEAL, HUM-F-038).

DOI:

https://doi.org/10.22320/07183607.2017.20.36.01

Keywords:

peri-urban agriculture, Agrourbano project, planning, alternative food systems

Abstract

In response to urban expansion, the increase in population that will live in cities in the coming years, and the fragmentation and loss of fertile agricultural land, this article identifies and discusses the main arguments why urban planning must incorporate policies related to the spatial planning of the food system. Based on an extensive analysis of the most recent literature on this subject, emphasis is placed on the role that spatial planning can play in articulating policies that help to shorten the distance between production and consumption zones; strengthen the productive function of peri-urban agrarian spaces; contribute to the reduction of the ecological footprint of food transportation; and lastly, improve food safety in cities, thereby generating a more efficient urban metabolism in terms of quality, environment and energy. More specifically, the framework of the Agrourbano project is enriched by the proposal of an analytical model that uses a systemic approach to treat cities and peri-urban agrarian spaces, and the relations between the different agents.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Carolina Yacamán-Ochoa, Grupo de investigación Paisaje y Territorio en España y América Latina del departamento de Geografía de la Universidad Autónoma de Madrid, (PAYTEAL, HUM-F-038).

Doctora Carolina Yacamán Ochoa es  licenciada en Ciencias Ambientales y tiene un máster en Planificación y Desarrollo Territorial Sostenible por la Universidad Autónoma de Madrid (UAM). Actualmente pertenece al  grupo de investigación  Paisaje y Territorio en España y América Latina del departamento de Geografía de la Universidad Autónoma de Madrid, (PAYTEAL, HUM-F-038), reconocido e incluido en el registro de Grupos de Investigación de excelencia de la Universidad Autónoma de Madrid.  Ha realizado diversas publicaciones centradas en agricultura periurbana, paisajes agrarios y en planificación alimentaria. En el año 2015, coordinó la publicación del primer libro en España sobre la figura de Parque Agrario (Yacamán y Zazo, 2015). Actualmente está haciendo la tesis doctoral sobre la planificación de espacios agrarios periurbanos de la Comunidad de Madrid.  Su labor de investigación la combina con el trabajo profesional en la consultora agroambiental Heliconia.  Desde el año 2004, coordina el departamento de planificación territorial. Ha desarrollado diversos trabajos para Ayuntamientos en torno al desarrollo de proyectos de ordenación, planificación y gestión de espacios agrarios y también en proyectos de planificación alimentaria.  Ha coordinado el proceso de diseño, creación y consolidación del Parque Agrario de Fuenlabrada en la Comunidad de Madrid. Desde el año 2013 es la directora técnica del Parque Agrario de Fuenlabrada.

References

ACKERMAN, K., CONARD M., CULLINGAN P., PLUNZ R., SUTTO M-P., WHITTINGHILL L. Sustainable Food Systems for Future Cities: The potential of urban agriculture. The Economic and Social Review, 2014, nº 5(2), pp. 189-206.

ALBRECHTS, L.. Ingredients for a more radical strategic spatial planning. Environment and Planning B: Planning and Design, 2015, nº 42(3), pp. 510-525.

ALLEN, P. and WILSON, A. Agrifood inequalities: globalization and localization. Development, 2008, 51(4), pp.534–540.

American Planning Association (APA). A planners Guide to Community and Regional Food Planning. Transforming Food Environments, Facilitating Healthy Eating. Report Number 554, 2008.

BARKER, K. Barker Review of Land Use Planning: Final Report - Recommendations. London: HM Treasury, 2006.

BERNARD, C; BONNEFOY, S. EBRAINE-SUPKOVA et al.,Nourrir nos villes. Pour une gouvernance alimentaire durable des régiones urbaines. International Urnan Food Netwok, 2012, nº 16.

BERNETTI, I., SCOZZAFAVA, G. Economic estimative, juridical and urbanistic evaluations in the preservation and change of rural landscape. Italian Journal of Agronomy, 2009, nº 4(3), pp. 35-9.

BRAND, C., BONNEFOY, S. L’alimentation des sociétés urbaines: une cure de jouvence pour l’agriculture des territoires métropolitains ?. VertigO - la revue électronique en sciences de l'environnement, 2012, nº 11(2).

CALATRAVA, J. La agricultura interurbana como componente del urbanismo verde: el caso de la aglomeración de Granada. Revista española de estudios agrosociales y pesqueros, 2014, nº 239, pp. 13-56.

Comité Económico y Social Europeo (CESE). Dictamen del Comité Económico y Social Europeo sobre La agricultura periurbana. NAT/204 (CESE 1209/2004). Bruselas, 2004.

CLARK, B. Ebenezer Howard And The Marriage Of Town And Country An Introduction to Howard's Garden Cities of To-morrow (Selections). Organization & Environment, 2003, nº 16(1), pp. 87-97.

DEWAELHEYNS, V., GULINCK, H. Rurality near the city. Leuven, Belgium, 2008 on February 7-8 th, 5.

DONOFRIO, A. Feeding the City. Gastronomica: the Journal of Food and Culture, 2007, nº 7(4), pp.30-41.

DUVERNOY, F., JARRIGE, C., MOUSTIER, P., SERRANO, J. Une agriculture multifonctionnelle dans le projet urbain: quelle reconnaissance, quelle gouvernance ?. Les Cahiers de la multifonctionnalite, 2005, pp. 87-104.

EEA, European Environment Agency. Urban sprawl in Europe: The ignored challenge. Copenhagen.

Gallent, N., Shaw, D. (2007). Spatial planning, area action plans and the rural–urban fringe. Journal of Environmental Planning and Management, 2006, nº 50(5), pp. 617-638.

HEALEY P. The treatment of space and place in the new strategic spatial planning in Europe. International Journal of Urban and Regional Research, 2004, nº 28, pp.45-67.

LAMINE, C., y PERROT, N. Les AMAP: un nouveau pacte entre producteurs et consommateurs? Ed. Yves Michel. 2008.

LAMINE, C., RENTING, H., ROSSI, A., WISKERKE, J., & BRUNORI, G. (2012). Agri-food systems and territorial development: innovations, new dynamics and changing governance mechanisms. In Farming Systems Research into the 21st century: The new dynamic, 2012, pp. 229-256.

MARRACCINI, E., LARDON, S., LOUDIYI, S., GIACCHÉ, G., BONARI, E. Durabilité de l'agriculture dans les territoires périurbains méditerranéens: Enjeux et projets agriurbains dans la région de Pise (Toscane, Italie). Cahiers Agricultures, 2013, nº 22, pp. 517-525.

MARSDEN, T., & SONNINO, R. Human Health and Wellbeing and the Sustainability of Urban-Regional Food Systems. Current Opinions in Environmental Sustainability, 2012, nº 4, 427-430.

MATA, R., YACAMÁN, C. (2015). Gobernanza para una agricultura viva en un

paisaje periurbano de calidad. Estudios de Caso en la huerta metropolitana de Madrid. En: de La Riva, J., Ibarra, P., Montorio, R., Rodrigues, M. (Eds.). Análisis espacial y representación geográfica: innovación y aplicación, Universidad de Zaragoza, 2015, pp. 265-274.

MONTASELL, J., & CALLAU, S. Células alimentarias: Un nuevo instrumento de planificación y gestión de sistemas agrourbanos. En: Yacamán, C. & Zazo, A. (Coords) El Parque Agrario: una figura de transición hacia nuevos modelos de gobernanza territorial y alimentaria. Madrid: Heliconia. 2015, pp.143-164.

MONTIEL, T. Ebenezer Howard y la Ciudad Jardín. ArtyHum, Revista digital de Artes y Humanidades, 2015, 9, pp. 118-123.

MORAGUES-FAUS, A., MORGAN, K. Refraimind the foodscape: the emergnece worl of urban food policy. Environment and Planning A, 2015, nº 47(7), pp.1558-1573.

MORGAN, K. Greening the realm: sustainable food chains and the public plate. Regional Studies, 2008, nº 42(9), pp. 1237-1250.

MORGAN, K. Feeding the City: The Challenge of Urban Food Planning. International Planning Studies, 2009, nº 14(4), pp. 341-348.

NAPOLÉONE, C., SANZ, E. Intégrer les espaces naturels el agricoles dans la planification urbaine. Une démarche basée sur la carcatérisation et la quantification spatiales du territorire et des paysages. Colloque urbanités et biodiversité, 2012, pp. 219-259.

OPITZ, I., BERGERS, R., PIORR, A., et al. Contributing to food security in urban areas: differences between urban agriculture and peri-urban agriculture in the Global North. Agriculture and Human Values, 2016, nº 33(2), pp. 341-358.

PASINI, I., MINELLII, A., & FLEURY, A. Initiatives agricoles comme anti-projet d’un projet d’urbanistes. Rivista elettronica" Projets de paysage". ENSP Versailles, 2012.

PAUL ,V., HASLAM, F. Peri-urban farmland conservation and development of alternative food networks: Insights from a case-study area in metropolitan Barcelona (Catalonia, Spain). Land Use Policy, 2013, nº 30(1), pp. 94-105.

PERRIN, C. A qualitative comparative analysis of local initiatives aimed at preserving farmland on the urban fringe. Trabajo presentado en Agromed International Conference. Avignon, France, 2016.

POTHUKUCHI, K., y KAUFMAN, J. The Food System: A Stranger to the Planning Field. Journal of the American Planning Association, 2000, nº 66(2), pp. 113–24.

POTHUKUCHI, K. Community food assessment: A first step in planning for community food security. Journal of Planning Education and Research, 2004, nº 23, pp. 356–377.

POTHUKUCHI, K. Community and Regional Food Planning: Building Institutional Support in the United States. International Planning Studies, 2009, nº 14(4), pp.349-367.

ROMERO, J. El Giro neoliberal de las políticas para la ciudad en España. Balance a partir de los ejemplos de Madrid y Valencia. Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 2015, nº 69, pp. 369-386.

SONNINO, R. (2016). The new geography of food security: exploring the potential of urban food strategies. The Geographical Journal, 2016, nº 182(2), pp. 190-200.

VANIER, M. Le périurbain à l’heure du crapaud buffle: tiers espace de la nature, nature du tiers espace. Rev. Géographie Alp. 2003, nº 91, pp. 79–89.

YACAMÁN, C., MATA, R. La gobernanza territorial y alimentaria como base para la protección y dinamización del espacio agrario periurbano. Estudio de caso del parque agrario de Fuenlabrada, Comunidad de Madrid. En: Pavón, D., et al. (Eds.). XVII Coloquio de Geografía Rural. Revalorizando el espacio rural: leer el pasado para ganar el futuro, Girona, Documenta Universitaria. 2014, pp. 275-288.

ZAZO, A. Reflexiones sobre la protección de la base territorial del Parque Agrario: la institucionalización de su espacio agrario periurbano. En Yacamán, C. y Zazo, A. (Coords). El Parque Agrario: una figura de transición hacia nuevos modelos de gobernanza territorial y alimentaria, Madrid: Heliconia 2015, 73-92.

Published

2017-11-29

How to Cite

Yacamán-Ochoa, C. (2017). The paradigm of the Agrourbano project: agriculture defended from the city. Urbano, 20(36), 08–17. https://doi.org/10.22320/07183607.2017.20.36.01

Issue

Section

Artículos