Territory and terroir. Cases of small-scale wine production in the central south part of Chile

Authors

  • Beatriz Eugenia Cid-Aguayo Universidad de Concepción, Concepción, Chile.
  • Eduardo Letelier-Araya Universidad de Concepción, Concepción, Chile
  • Pablo Saravia-Ramos Universidad de Playa Ancha, Valparaíso, Chile
  • Julien Vanhulst Universidad Católica del Maule, Talca, Chile

DOI:

https://doi.org/10.22320/07183607.2020.23.42.09

Keywords:

peasant wine production, Chile, landscape, terroir, socioecology

Abstract

Wine production is part of the Chilean landscape. In three valleys, traditional socioecological forms of wine production still prevail, practices that represent ways of doing and knowing that question and negotiate with large industry’s processes. Work was made with five organizations in the Marga-Marga, Lontué and Itata valleys, through interviews and social cartography, revealing the socio-territorial conflicts, productive and economic practices of small-scale producers and their market insertion strategies. The sustainability of these experiences looks to recover the taste for local wine, different flavors, ingrained in the conditions of the territories.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Beatriz Eugenia Cid-Aguayo, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.

Doctora en Sociología; profesora, Universidad de Concepción.

Eduardo Letelier-Araya, Universidad de Concepción, Concepción, Chile

Doctor (c) en Economía Social; candidato Doctoral de Mongragon Unibertsitatea, Universidad de Concepción; profesor, Universidad Católica del Maule.

Pablo Saravia-Ramos, Universidad de Playa Ancha, Valparaíso, Chile

Doctor en Sociología; profesor, Universidad de Playa Ancha.

Julien Vanhulst, Universidad Católica del Maule, Talca, Chile

Doctor en Sociología; profesor, Universidad Católica del Maule.

References

Briones, F. (2006). Los inmigrantes franceses y la viticultura en Chile: el caso de René F. Le Feuvre. Universum, 21(2), 126-136. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-23762006000200008

Callon, M. y Law, J. (1997). After the individual in society: Lessons on collectivity from science, technology & society. Canadian journal of sociology, 2(2), 165-182. DOI: https://doi.org/10.2307/3341747

Chayanov, A. V. (1975). Sobre la teoría de los sistemas económicos no capitalistas. Cuadernos políticos, (5), 15-31.

Cid-Aguayo, B. (2019). Cartografías de heterogeneidad económica. Atlas ilustrado. Territorios rurales, Regiones de Ñuble, Maule y Valparaíso, Chile. Concepción: Amukan.

Crowley, W. 2000. Chile’s Wine Industry: Historical Character and Changing Geography. Yearbook (Conference of Latin Americanist Geographers), 26, 87-101. Recuperado de https://www.jstor.org/stable/25765889.

Duhart, F. (2011). Eco-anthropological Considerations on Terroir. Mundo agrario, 11(22). Recuperado de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1515-59942011000100010&lng=es&tlng=en.

Escobar, A. (1996). Constructing nature. En Peet, R., Liberation ecologies: environment, development, social movements (pp. 46–68). Abingdon-on-Thames: Routledge.

Escobar, A. (2010). Una minga para el postdesarrollo: lugar, medio ambiente y movimientos sociales en las transformaciones globales. (No. 304.2 E74). Programa Democracia y Transformación Global (Perú) Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima (Perú). Facultad de Ciencias Sociales.

Escobar, A. (2016). Autonomía y diseño: La realización de lo comunal. Popayán: Universidad del Cauca. Sello Editorial Physics.

Gibson-Graham, J. K. (2006). A postcapitalist politics. University of Minnesota Press.

Goodman, D., Dupuis, E. M. y Goodman, M. K. (2011). Alternative food networks: knowledge, place and politics. Routledge, London, UK

Goodman, D. y Watts, M. (1997). Globalising food: agrarian questions and global restructuring. Routledge, London, UK.

Henríquez, S. (2018). Descubren en el Valle del Itata 26 cepas perdidas tras realizar el primer mapeo genético en los viñedos de la zona. El Mercurio. 30/09/2018 Recuperado de http://www.economiaynegocios.cl/noticias/noticias.asp?id=508897

Kaldjian, P. (2009). The Taste of Place: A Cultural Journal into Terroir by Amy B. Trubek. Journal of Regional Science, 49(5), 1010-1014.

Lacoste, O, Castro, A., Briones, F. y Mujica F. (2015). El pipeño: historia de un vino típico del sur del Valle Central de Chile. Idesia (Arica), 33(3), 87-96. DOI: https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292015000300013

Lacoste, P., Castro, A., Rendón, B., Pszczólkowski, P., Soto, N., Adunka, M., Jeffs, J., … y Núñez, E. (2016). Asoleado de Cauquenes y Concepción: apogeo y decadencia de un vino chileno con Denominación de Origen. Idesia (Arica), 34(1), 85-99. DOI: https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292016000100010

Latour, B. (1991). Nous n’avons jamais été modernes: essai d’anthropologie symétrique. Paris: La Découverte.

Latour, B. (2004). Politics of Nature: How to Bring the Sciences into Democracy. Cambridge: Harward University Press.

Letelier, E. y Bustos, P. (2015). Desarrollo reciente de la vitivinicultura en el Valle del Itata. En Aravena, R. (Ed.), Patrimonio vitivinícola. Aproximaciones a la cultura del vino en Chile (pp. 93 – 106). Santiago de Chile, Chile: Ediciones Biblioteca Nacional.

Lima, J.L. (2015). Estudio de caracterización de la cadena de producción y comercialización de la agroindustria vitivinícola: estructura, agentes y prácticas. Santiago: Odepa, Gobierno de Chile.

Malo, M. C. y Mori, T. (2003). Impactos del comercio justo del vino. Tres casos de empresas colectivas de productores en Chile. CIRIEC-España, revista de economía pública, social y cooperativa, (46), 265-289. Recuperado de https://base.socioeco.org/docs/_pdf_174_17404610.pdf.

McIntyre, J. (2017) Wine studies in the humanities and social sciences: a report on symposia and the state of the field. Journal of Wine Research, 28(2), 159-164, DOI: 10.1080/09571264.2017.1309645

Muñoz, J. G. (2012). Vinos malos, buenos y excelentes en el reino de Chile. Revista estudios avanzados, (18), 63-175.

Murdoch, J. (2001). Ecologising Sociology: Actor-Network Theory, Coconstruction and the Problem of Human Exemptionalism. Sociology, 35(1), 111–133. DOI: 10.1177/0038038501035001008

Townsend, C. y Tiefenbacher, J. (2011). Spatial Change in South American Viticulture: Static Factors and Dynamic Processes in Past, Present, and Future Chilean and Argentinean Land Use Patterns and Varietal Choices. En Actas International Geographical Union, Santiago de Chile.

Van Der Ploeg, J. D. (2010). Nuevos Campesinos: Campesinos e Imperios Agroalimentarios. Barcelona: Icaria Editorial.

Zhao, W. (2005). Understanding classifications: Empirical evidence from the American and French wine industries. Poetics, 33(3-4), 179-200.

Published

2020-11-30

How to Cite

Cid-Aguayo, B. E., Letelier-Araya, E., Saravia-Ramos, P., & Vanhulst, J. (2020). Territory and terroir. Cases of small-scale wine production in the central south part of Chile. Urbano, 23(42), 112–123. https://doi.org/10.22320/07183607.2020.23.42.09

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)